Saturday, April 30, 2011

JNK's Rebula- Straight from Slovenia

Just east of Gorizia, a large border city, located between Italy and Slovenia, JNK harvests local variety grapes on only 3.5 hectars of land. An 'all-natural' wine producer, like most in Slovenia, they don't use any chemicals or pesticides and allow the wine to ferment naturally from the yeast found on the skins of the grapes. They produce mainly white wines, Rebula (ribolla gialla), Chardonnay, Pinot Bianco, Jakot (Tocai), Malvasia and Miheal, a blend. Their reds consist of merlot and cabernet sauvignon. The wine I'd like to talk about in particular today is the Rebula. Almost a tangerine color and thick since it is not filtered, the aspect of the wine is not especially inviting. However, the strong and refreshing nose is different and interesting. It is full of flavors like eucalyptus, mint, pear, saffron, terra cotta and rock. Served room temperature, the wine is meant to be treated as part of the meal, another food group and not just something to drink. The taste is fresh, intense and persistent. Hints of bronze, brick and earth remain in the mouth helping us to understand better perhaps the land from which this wine is made. Pairs nicely with white meats like rabbit and veal.


Appena al di là del confine italiano, vicino a Gorizia, in Slovenia esattamente c'è un piccolo produttore JNK di cui vi voglio parlare. Con soli 3,5 ettari coltiva uva in modo naturale, biologico.
Durante i nostri eventi è stato presente e ha riscosso grande successo tra gli avventori. Produce vini principalmente bianchi come la Rebula (Ribolla gialla), Chardonnay, Pinot Bianco, il Jakot(Tokai), la Malvasia e il Miheal (un uvaggio). I rossi sono il Merlot e il Cabernet Sauvignon.
Il vino di cui vorrei parlarvi è la Rebula. Color quasi buccia di mandarino trasparenza tipo infuso caldo, non molto invitante se si pensa ad un 'vino comune'! Al naso è sorprendente e forte.
Note di eucaliptolo, menta, pera, zafferano, terra cotta e pietra. Va servito a temperatura ambiente e va considerato come nutriente allo stesso modo di un cibo. Al palato scivola un gusto di bronzo e permane la terra ! Difficile da capire per chi è alle prime armi e alle prime degustazioni questi sapori ma il significato viene dallo stretto legame con il suolo e il territorio. L'uva è un frutto straordinario, se lasciata crescere in modo naturale può esprimere il territorio, la sua culla come nessun altro del suo genere.
Abbinato ad un piatto di carne bianca come il vitello e il coniglio.

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