Saturday, April 3, 2010

Adanti, Sagrantino Passito

I am a huge fan of port wine. But in the past year or two I've come across a few desert wines, mainly 'passito' wine, thats really made me smile. The Sagrantino Passito by Adanti is one of them. It is made from 100% sagrantino grapes, grown typically in this area of Umbria, Italy, which after harvest are left out on racks to dry and shrivel in the sun. The evaporation of the water from within the grape causes the sugar level to rise. When fermentation of the wine begins, and the sugars transform into alcohol, there will be a higher level of alcohol then found in 'dry' wines, leaving still enough sugar for a sweeter taste. The liquid seems thicker and coats your mouth. This passito has a dark red and purple color, and incredibly enough smells like tires when first opened. Hints of cherries and blueberries, rose and viola, flint or sulfur, are smells from which you cant find in the 'regular' sagrantino wine, combine with wood, vanilla and marinated cherries. After two years in oak barrels, the wine becomes so juicy, intense, round, and incredibly persistent and elegant with time, but still a real powerhouse.
A definite favorite.
Vote 95/100

Sono un appassionato del vino Porto, però negli ultimi anni ho conosciuto la piacevolezza dei vini passiti, vini che mi fanno sorridere. Il Sagrantino passito di Adanti è uno di questi.
Fatto da uve 100% sagrantino cresciute tipicamente nella regione dell'Umbria, dopo la raccolta son fatte appassire sui graticci e in modo da concentrare l'intensità degli zuccheri. Quando la fermentazione inizia dall'alto livello di zuccheri si avrà un maggior grado alcolico, il quale spesso supera quello dei vini secchi. Rimane oppurtunamente nel vino un piccola percentuale di zuccheri a discrezione dell'enologo. Il vino è più denso, ricco di profumi e aromi.
Il Sagrantino Passito di Adanti ha un profondo colore rosso e porpora e un profumo di pneumaico nuovo, con sfumature di ciliegia e mirtilli, rosa e viola, pietra focaia, note che non si trovano nel Sagrantino nella versione secca. Dopo 2 anni in botte il vino diventa così succoso, intenso e tondo con una meravigliosa persistenza al palato e una grande eleganza.
Abbinatelo ad una torta al cioccolato. Maestoso

Voto 95/100

 

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