Thursday, March 6, 2008

Sciacchetrà


A word I really love saying! Ok, we were fortunate enough to taste this wine also at the Molino Stucky event, and even this wine is extremely rare to find outside of its region; a region quite know for its vacation spots- Cinque Terre. This sweet wine is produced by the Azienda Agricola Buranco and is made from the Bosco, Vermentino and Albarola grapes. This wine can only be produced in certain years when the sun in strong enough to 'bake' the skins without destroying the grapes. After a short 'appassimento' the wine then spends a short time in barrique.
This delightfully golden treat, has perfumes of dried apricots and almonds. Velvetty and sweet, but not excessive, acidic and mineral, perfectly structured, I would pair this fantastic wine with soft or aged cheeses.
Vote 93/100

Before tasting the Schiacchetrà, we tried the same grape mix in its dry form. Light in color, with marine reminding smells and a hint of wild flowers, it was a reminder of where it came from. Sharp, seaside cliffs with warm summers, this Cinque Terre Doc is light and crisp and perfect with shellfish or likely cooked fish.
Vote 84/100

Sempre parlando dello splendido evento Molino Stucky abbiamo avuto la fortuna di assaggiare un vero outsider dell'universo vitivinicolo italiano, una chicca della Doc Cinqueterre della regione Liguria stiamo parlando infatti dello "Sciacchetrà" prodotto dall'Azienda Agricola Buranco fatto da uve Bosco, Vermentino e Albarola.
Questo vino viene prodotto solo in annate particolari, infatti le bucce dei grappoli devono avere una grande esposizione alla luce solare per aumentare la concentrazione di zuccheri in tempo prima della vendemmia . Le uve sono raccolte quasi acino per acino in ceste contenenti circa 3Kg d'uva, vengono poi lasciate ad appassire in un ambiente fresco. Il prodotto finito dopo la fermentazione alcolica è introdotto prima in acciaio poi in botti di rovere per 5 mesi.
Si presenta con un giallo ambra con dei riflesi dorati e una buona consistenza; al naso si sentono i profumi di fiori gialli e frutta candita con sentori di albicocca e fichi, la mineralità è comunque presente.
Al palato una grande struttura, dolce ma non stucchevole caldo e morbido-vellutato, frescezza e sapidità equilibrano questo vino armonico con un'intensità e una persistenza direi infinite.La produzione di questo elisir e di appena "1000" bottiglie annue.
Voto 93/100

Abbiamo avuto l'occasione anche di assaggiare il vino bianco prodotto dall'azienda il "Cinque Terre Doc ", molto marino dai profumi minerali molto presenti da abbinare ai frutti di mare.
Voto 84/100

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